VERTICAL

niedziela, 18 lutego 2018

Spaghetti z kremem z cukinii i boczku


Spaghetti mogłabym jeść każdego dnia. Od najprostszych "aglio, olio e peperoncino" po bardziej wyszukane, spaghetti są zawsze dobrym pomysłem. Oto dziś w wersji wyszperanej przez Mikołaja, który też był moją prawą ręką w przygotowaniu obiadu niedzielnego.  


Potrzebne są: 
3 małe cukinie 
20 dkg boczku (około)
ząbek czosnku
łyżka sera taleggio lub gorgonzoli 
oliwa, sól, pieprz
spaghetti


Kroimy boczek i cukinie w kosteczkę. Na oliwie podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek, a chwilę potem dodajemy 3/4 boczku i cukinii. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron. Cukinię i boczek dalej obsmażamy i podlewamy wodą gotującą się na spaghetti.
Na drugiej patelni obsmażamy pozostały boczek i cukinię, które posłużą "do dekoracji". 
Kiedy cukinia na sos będzie miękka, dodajemy pokrojony w kostkę ser i podlewamy jeszcze odrobiną wody. Kiedy makaron będzie prawie gotowy miksujemy cukinię i boczek z pierwszej patelni. Odlewamy spaghetti i mieszamy z salsą, a następnie dodajemy "cukinię i boczek "do dekoracji". Posypujemy jeszcze startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem i zajadamy z apetytem! 


BOCZEK to po włosku PANCETTA 

1 komentarz:

Obsługiwane przez usługę Blogger.